Pátek, 7 října, 2022
aktualne

Ne v přírodě, ale kolem ní. Na Tchaj-wanu postavili dům, který respektuje zemi

Život ve městě je plný automobilů, zvuků a podnětů, které zahlcují lidské smysly. Následující dům je zhmotněním touhy jeho majitelů uniknout z města, vystoupit ze své komfortní zóny a vyzkoušet si život na venkově v domě, který přináší výhody 21. století. A zároveň respektuje okolní krajinu v maximální možné míře. Je postaven ne v přírodě, ale kolem ní.
Projekt s názvem „Comfort in Context“ se nachází v okrese Yanchao na Tchaj-wanu, v takové vzdálenosti od města, kterou již většina domácích nazývá venkovem. Sousedí s řídce osídlenou oblastí u vodní nádrže Agongdian, nedaleko druhého největšího města na ostrově Kao-siung. Okolí na první pohled připomíná ovocný sad uprostřed kopců.

Cílem architektů ze studia Chain10 Architecture & Interior Design Institute bylo nejen vhodně zasadit dům do prostředí, ale rozhodli se jít ještě o kousek dál. Již předem bylo známo, že v dané oblasti se nacházejí mnohé druhy divoce žijících zvířat a různého hmyzu.

Projekty jako tento obvykle způsobí narušení jejich stanovišť. Ve snaze vyhnout se tomu, hlavní architekt Keng-Fu Lo navrhl velikost a tvar budovy a přizpůsobil její vnitřní i vnější osvětlení.

Vítr jako zkrocený živel
Tchajwanský architekt věří v to, že příroda nemá být druhořadou myšlenkou, ale musí být to první, na co architekti vždy myslí. Měly by se usilovat o snížení emisí svých projektů, kterých mohou dosáhnout i díky velkému množství zelených stromů v okolí stavby.

Dům V: Novodobá architektura obklopená tradiční zástavbou
Kromě uhlíkové neutrality (stavu, kdy je z atmosféry absorbováno tolik emisí, kolik se jich vypustí), stromy vytvářejí stín a zlepšují kvalitu okolního vzduchu. V duchu svých myšlenek navrhl exteriér domu z pozinkované oceli ve spojení s prodyšným a ekologickým nátěrem fasády.

Zároveň využil jihozápadní vítr, typický pro tuto oblast, aby v létě ochlazoval budovu, což šetří náklady na klimatizaci. Vítr je přiváděn do domu přes koridor. Takovou cirkulaci vzduchu ocení majitelé domu v horkém podnebí, jaké má Tchaj-wan. V létě zde teploty dosahují průměrně 30 stupňů Celsia.

„Tento projekt pro mě znamená hodně. Vyrůstal jsem na venkově a chybí mi ta jedinečná atmosféra, když jste obklopeni přírodou. Moji klienti měli podobné pocity. Většina projektů má velký dopad na životní prostředí, a právě toto je něco, co bych chtěl změnit. Nemůžu měnit velikost projektů, protože jako architekt musíte respektovat přání a touhy klientů. Je však mojí prací vhodně je zasadit do okolního prostředí. Příroda je perfektní taková, jaká je. Mou filozofií je jednoduchost a minimalismus,“ řekl o projektu rodinného domu Keng-Fu Lo.

Světlo, které neruší
Design interiéru není nijak extravagantní, architekti se snažili, aby zůstal etický a udržitelný. Proto volili recyklované materiály ohleduplné k životnímu prostředí. Přes velká okna, od podlahy až po strop, vstupuje do místnosti dostatek přirozeného světla. Světelné zdroje v domě jsou zároveň rozmístěny tak, aby v noci zbytečně nenarušovaly život původních zvířecích obyvatel této oblasti.

OD PARTNERŮ ASB

Využití recyklovatelných materiálů: Nový depozitář muzea v Pardubicích vyměnil teorii za praxi

Jak můžeme dosáhnout dobré kvality života v rámci limitů naší planety?
Centrálním bodem domu se stal obývací pokoj. Prostor pro rodinu se přirozeně rozšiřuje směrem do exteriéru, na zelené kopcovité svahy na nádvoří, orientované na jih. Pohyb stromů vytváří světlo a stíny, které na nádvoří přinášejí prvek živosti. Připomínají, že každý potřebuje útočiště daleko od stresu městského života.

Na travnatém svahu přibylo i několik tchajwanských buků, ať je zeleně na pozemku ještě více. Toto vše vytváří vzácnou atmosféru, které by v městském prostředí nebylo možné dosáhnout.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

spot_img

Related Articles