Pátek, 7 října, 2022
aktualne

Jak využít pozemek mezi sousedními domy naplno?

I stavba ze vzdálené Argentiny může být pro nás v něčem inspirující. Manželský pár se chtěl po čase vrátit zpět do Córdoby, kde koupili starší dům vsazený mezi dalšími domy. Kromě toho, že potřeboval rekonstrukci především z funkčního hlediska, domácí chtěli i více soukromí, než obvykle domy vtěsnané mezi další mají. Řešení? Introvertní bílý dům, který má z ulice typické stínící lamely a z druhé strany se krásně otevírá.

Požadavky manželů měli rozlousknout architekti Adolfo Mondejar a Francisco Figueroa Astrain. V první řadě stavbu čekala náročná práce s odstraňováním zbytečných stěn a jejich nahrazováním vzdušnými prvky.

Interiér okysličil nádvoří
Nová dispozice a organizace prostor se dnes rozvíjí mezi nádvořími menších rozměrů. Díky těmto nádvořím mají domácí dostatek soukromí i ve venkovním prostoru. Nerušená atria také dodala interiéru vzduch a světlo – v neposlední řadě i výhled na zeleň. Díky tomuto chytrému řešení mohou investoři naplno využít domácí život v rozsahu celého pozemku a nemusí se skrývat před zraky sousedů či kolemjdoucích.

Přesunutí se dočkal i vchod, který je po přeměně umístěn na jednu stranu. Díky tomu funguje denní a noční část stavby nezávisle – bez vzájemného rušivého efektu. Denní zóna je v přízemí, kde byly zbourány stávající stěny.

Betonové schodiště s prosklením v minimalistickém interiéru
Dům má denní a noční zónu, které jsou odděleny poutavým provedením schodiště. Zdroj: Gonzalo Viramonte

Architekti do nově vzniklého prostoru integrovali obytné, jídelní a kuchyňské prostory, které fungují vždy ve spojení s vyvýšenými zelenými terasami. Na jedné straně zůstal prostor pro služby se zadní terasou.

Duté cihly, nosníky, kovové profily
„Nové konstrukce jsou postaveny z tržních materiálů – z dutých cihel a předpjatých nosníků. Náhrady byly vyrobeny z kovových profilů, které jsme později překryli kvůli jejich nepravidelnému umístění. Ze stávajícího domu jsme zachovali základový systém přízemí a pro horní patro jsme navrhli novou nosnou konstrukci odlehčující dva typy základů.

Podstatou návrhu byla snaha získat prosvětlené, vzdušné prostory v přímém spojení se zelení, což se také podařilo. Zdroj: Gonzalo Viramonte

Systém ochrany bydlení se zhmotňuje horizontálně na okrajích teras, čímž vznikl trvalý a přímý vztah k užívaným prostorám,“ vysvětlují autoři projektu technickou a materiálovou podstatu přeměny.

Denní moderní zóna s přesahem na nádvoří s velkým stolem a externí linkou
Denní zóna je v přízemí. Architekti do nově vzniklého prostoru integrovali obytné, jídelní a kuchyňské prostory, které fungují vždy ve spojení s vyvýšenými zelenými terasami. Zdroj: Gonzalo Viramonte

Strohá fasáda ukrývá živý vnitřek
Podstatou návrhu byla snaha získat prosvětlené, vzdušné prostory v přímém spojení se zelení, což se také podařilo. Využití pozemku dosáhlo těmito změnami maxima ve prospěch domácích a jejich pohodlného bydlení.

Starou žulovou chaloupku na okraji krásné zahrady oživila neobvyklá věž. Neuhádnete, co se v ní nachází!
Povrchové úpravy jsou řešeny omítkou – uvnitř i venku, přičemž ve vstupních sektorech najdeme také pohledové betonové stěny a desky v oblasti grilovacího místa. Fasáda domu je strohá, plochá a tichá, vnitřek naopak živý a spojený s pozemkem.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

spot_img

Related Articles